Fery Vanhemelryck’s blog

Verwarmde winkelstraten

Posted by Fery Vanhemelryck op 7 januari 2008

Tijdens het soldenshoppen zaterdag viel het me erg op. In de winkels in Hasselt is het veel te warm. Zeker als het buiten fris is en je warme kleren aan hebt is het er niet te houden. In elke winkel doe ik mijn jas uit en weer aan. Het is mij ook al een aantal keren opgevallen dat veel winkels hoegenaamd niet geïsoleerd zijn. Stuk voor stuk hebben ze een open deur, van het kleinste krantenwinkeltje tot de grootste klerenwinkel. Schandalig eigenlijk dat ze zoveel energie verspillen, geen wonder dat alles duurder wordt, de benzine en mazout nog het meeste. Geef mij dan liever milieuvriendelijke winkels zoals colruyt met hun zonnepanelen.

Maarja winkels willen winst maken, mensen zijn lui en er is veel concurrentie. En als je in 1 winkel binnen kan zonder de moeite te doen om een deur te openen volgt de rest.  Waar is de tijd dat er nog draaideuren waren bij veel winkels, zo bespaar je heel wat energie zonder aan luxe in te boeten.

Celio Hasselt

Vooral de Celio in Hasselt maakt het bont. Over bijna de volledige voorkant van de winkel is er een open ‘deur’. Ik schat dat de celio zo’n 16 meter breed is en dat er daarvan 10 meter open is…

Ook Hasseltlokaal berichtte hierover:

Is de stookolie duur? Rekent u op een premie omdat u de stookolietank niet meer kunt laten vullen? Ga eens te rade bij de Hasseltse Middenstand want die weten hoe met energie om te springen.

De winkels zetten, ook in de winter, hun deuren wagenwijd open en jagen zo enorme hoeveelheden warmte de straten in. De verbeten terrasjesmensen worden op hun beurt verwend door grote warmtestralers. Want buiten zitten koffie drinken in de winter is o zo exotisch, niet?

En in de zomer, als de temperatuur die van het kopje koffie benadert, dan draait de airco op volle toeren. Ook dan staan de deuren groot open. Om de straten te koelen?

Het stadsbestuur heeft inspanningen geleverd om te voldoen aan verscheidene ecologische normen en conventies. Ze hebben zelfs hun daken beplant om de temperatuur in hun gebouwen goedkoper en beter te kunnen beheersen. De hoge kosten en hun milieubewustzijn hebben de Hasselaren geleerd zuinig om te springen met energie. Maar niemand heeft de middenstand kunnen overtuigen. Wat baten dus alle inspanningen als de handelaars alle milieuvriendelijke maatregelen aan hun laars lappen en straten en pleinen verwarmen of koelen? Zijn ze bang dat u niet naar binnen durft?

Blijkbaar kan het hun weinig schelen, al de ecologisch gedoe. Eerstens omdat de kosten sowieso aftrekbaar zijn en dus grotendeels worden betaald door u en ik. Tweedens omdat je ecologie beter kunt negeren als je er niet schandelijk mee geconfronteerd worden. Anders gezegd: het zal hen worst wezen. Als ’t maar opbrengt.

Bent u ook van mening dat u best in staat bent om zelf een deur te openen als u ergens naar binnen wilt? Moet er een verbod komen om deuren en ramen te laten openstaan in handelszaken?

Bron: Hasseltlokaal

Copyright: Chretien Paesen

Advertenties

Eén reactie to “Verwarmde winkelstraten”

  1. Dat is me ook al een tijdje opgevallen, wat een verspilling!

    Lang leve de Colruyt! :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: