Fery Vanhemelryck’s blog

Clinton 1 – Obama 1

Posted by Fery Vanhemelryck op 9 januari 2008

Bij de tweede primary, die in New Hampshire won Hillary Clinton bij de democraten. De overwinning was niet zo overweldigend als die van Obama in Iowa. (Daar werd Clinton slechts derde met 29 % van de stemmen, Obama won met 38%). Maar iedereen verwachtte dat Obama weer zou winnen dus Clinton is erin geslaagd het tij (nipt) te keren. New Hampshire is echter wel een mini-staatje met ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Nog kleiner dan Iowa met zijn 3 miljoen inwoners. Een positief puntje is dat Huckabee zijn stunt niet herhaald hij werd wel nog derde met slechts 11% van de stemmen. John McCain won met 37% van de stemmen bij de republikeinen. Hij lijkt wat liberaler dan Huckabee maar naar onze maatstaven blijft hij toch zeer rechts.

Op de website van de morgen kan je ook een quiz doen over de presidentsverkiezingen. Ik vond hem wel moeilijk, vooral de vragen over oud-presidenten. Ik haalde een magere 14/20.

Clinton en McCain maken comebacks in New Hampshire

De Republikeinse winnaar John Mccain, 71 intussen, en zijn vrouw Cindy.

De Republikeinse winnaar John Mccain, 71 intussen, en zijn vrouw Cindy.

Door onze verslaggever in New Hampshire Tom Vandyck

De senatoren Hillary Clinton en John McCain wonnen afgelopen nacht de presidentiële voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire. Vooral Clinton zorgde voor de verrassing: ze stond in de peilingen al dagen achter op Barack Obama en haalde het na een bijzonder spannende race.

Met 89 procent van de stemmen geteld, was Clinton bij de Democraten goed voor 39 procent van de stemmen. Obama haalde 37 procent. John Edwards werd derde met 17.

Met haar zege in New Hampshire treedt Hillary in de voetsporen van haar man Bill Clinton. Die verdiende er in 1992 de bijnaam ‘the comeback kid’ door verassend tweede te worden en zo de basis te leggen voor een succesvolle campagne voor het Witte Huis.
“Laten we samen Amerika een comeback bezorgen zoals New Hampshire er mij net één bezorgd heeft”, zei Hillary Clinton in haar overwinningstoespraak.

McCain haalde aan Republikeinse zijde 37 procent. Tweede was ex-gouverneur Mitt Romney, met 32 procent. Mike Huckabee, de winnaar van de allereerste voorverkiezing, afgelopen donderdag in Iowa, was met 11 procent goed voor de derde plaats.
“Ik ben te oud om ‘kid’ genoemd te worden”, zei McCain (71), “Maar vanavond hebben we vast en zeker laten zien wat een comeback is.”

Titanenslag
De opkomst in New Hampshire brak records. In deze staat van 1,2 miljoen inwoners daagden meer dan een half miljoen kiezers op. Het weer deed de opkomst alvast geen kwaad. Normaal vriest het in New Hampshire in januari. Gisteren flirtte temperatuur in het zuiden van de staat met twintig graden. Sommige stemlokalen dreigden zonder stembrieven te komen zitten, zodat er in allerijl nieuwe bezorgd moesten worden.

De fotofinish bij de Democraten kwam onverwacht. Na zijn overwinning in Iowa sloeg Barack Obama afgelopen weekend een schijnbaar beslissende kloof in de peilingen. In de media kreeg hij bij bijwijlen lyrische commentaren.

Hillary Clinton deed het echter uitstekend in het verstedelijkte zuidoosten van New Hampshire, waar het zwaartepunt van de bevolking ligt. In tegenstelling tot afgelopen week in Iowa, won ze deze keer de slag om de vrouwelijke kiezers.

Clinton en Obama gaan nu nek-aan-nek naar Nevada en South Carolina, waar op 19 en 26 januari de volgende Democratische voorverkiezingen doorgaan. Die staten zijn de eerste waar etnische minderheden doorwegen. Vooral in South Carolina, waar de helft van de

Democratische kiezers zwart zijn, moet dat in Obama’s voordeel spelen, hoewel de Clintons er traditioneel sterk staan.Beide kandidaten hebben stevige campagnekassen en organisaties achter zich. Nu ze na de openingsrondes in het gevecht om de Democratische nominatie gelijk staan, tekent er zich een ware titanenslag af.

De clash zal naar alle waarschijnlijkheid beslecht worden op Super Tuesday, 5 februari. Op die dag houden 22 staten voorverkiezingen, waaronder zwaargewichten als New York, Californië, Illinois en New Jersey.

John Edwards scoort goed genoeg om in de race te blijven, maar niet meer dan dat. Voor de Democratische rode lantaarn Bill Richardson mogen de boeken nu al dicht.

McCain kwam van ver
John McCain herhaalde in New Hampshire zijn krachttoer van 2000, toen hij er won van de latere president George W. Bush. In 2000 had de rebelse McCain die overwinning vooral te danken aan onafhankelijke kiezers. Deze keer kreeg hij ook heel wat stemmen van Republikeinen.
McCain kwam van ver terug. Deze zomer nog was zijn campagne op sterven na dood. Zijn kas was zo leeg dat hij medewerkers moest ontslaan. Met zijn steun voor George W. Bush’ troepenverhoging in Irak maakte hij zich bijzonder onpopulair. Pas toen het aantal Amerikaanse doden in Irak begon te dalen, keerde de zaak voor McCain.

McCain kan zich nu doen gelden als de kandidaat van het Republikeinse establishment. Binnen de partij was ongerustheid gerezen over Mike Hukabee, de winnaar van de voorverkiezing in Iowa. Die ligt met zijn populistische economische standpunten en zijn gebrek aan ervaring in buitenlands beleid niet goed bij de partijhiërarchie. Als Huckabee de nominatie wint, zal hij de Republikeinen naar de electorale afgrond leiden, zo vreest men.

Romney verliest thuismatch
Dat het zo ver komt, is onwaarschijnlijk. Huckabee’s verdienstelijke derde plaats kan niet verdoezelen dat zijn campagne wellicht onvoldoende gewicht in de schaal werpt om ook mee te spelen op Super Tuesday.

Mitt Romney zit stilaan ernstig in de problemen. Hij won afgelopen zaterdag weliswaar de caucuses in het onbeduidende Wyoming, maar moest winnen in New Hampshire om zijn kansen gaaf te houden. Als ex-gouverneur van De naburige staat, speelde hij er een halve thuismatch.
Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York, was vierde met 9 procent van de stemmen. Hij had nauwelijks campagne gevoerd in New Hampshire en concentreert zich op de primary in Florida op 29 januari en op Super Tuesday.

Toch kan het bij de Republikeinen in principe nog alle kanten uit. McCain, Romney, Huckabee en Giuliani kunnen geen van allen de hele partij bekoren. Bij ontstentenis van een sterke man is geen van hen echter nu al kansloos.

Ex-senator en -acteur Fred Thompson, die in Iowa vorige week verrassend derde werd, is wel zo goed als knock out. Hij haalde in New Hamspshire slechts één procent.

Advertenties

Eén reactie to “Clinton 1 – Obama 1”

  1. […] American Elephant wrote an interesting post today onHere’s a quick excerptBij de tweede primary, die in New Hampshire won Hillary Clinton bij de democraten. De overwinning was niet zo overweldigend als die van Obama in Iowa. (Daar werd Clinton slechts derde met 29 % van de stemmen, Obama won met 38%). Maar iedereen verwachtte dat Obama weer zou winnen dus Clinton is erin geslaagd het tij (nipt) te keren. New Hampshire is echter wel een mini-staatje met ongeveer 1,3 miljoen inwoners. Nog kleiner dan Iowa met zijn 3 miljoen inwoners. Een positief puntje is dat Huckabee zijn stunt niet herhaald hij werd wel nog derde met slechts 11% van de stemmen. John McCain won met 37% van de stemmen bij de republikeinen. Hij lijkt wat liberaler dan Huckabee maar naar onze maatstaven blijft hij toch zeer rechts. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: