Fery Vanhemelryck’s blog

deredactie.be

Posted by Fery Vanhemelryck op 9 januari 2008

De vrt lanceerde onlangs een nieuwe website voor de nieuwsdienst. De oude website vrtnieuws.net wordt vervangen door deredactie.be . Veel Vlamingen zijn niet tevreden met de nieuwe website. Vooral bloggers die vaak intensief bezig zijn met online nieuws vinden deredactie.be maar niets. Ze hebben zelfs een red actie opgestart. De site is niet alleen lelijk (zelfs al kleurenblinde zie ik dat de kleuren met elkaar vloeken en gewoonweg lelijk zijn) ook de vele filmpjes zijn vervelend. De website is minder overzichtelijk en trager. De foto’s bovenaan van de ankers in de kijker zijn voor mij ook volledig overbodig. Het gaat erom dat het nieuws objectief en goed gebracht wordt. Niet om wie het brengt. De oude site was ook geen pareltje van schoonheid, maar wel beter dan dit en het overzicht was veel beter. Ik blijf mijn dagelijks nieuws halen op demorgen.be

Enkele reacties:

 • “Ze hebben dat monster van deredactie.be vanochtend nu echt gelanceerd.” (Javache)
 • “Het was geen grap. http://www.deredactie.be is live. Still looking like it got hit by a truck.” (nwalrave)
 • “They must be using the wrong drugs at e-VRT” (klaas)
 • “Ik begin stilletjes aan te vrezen dat ze het menen bij deredactie.be” (erlend)
 • “word zeeziek van bannerkes op de rechterkant…” (emich)
 • “Nooit gedacht dat ze deredactie effectief online zouden gooien” (tombogman)
 • “deredactie.be doet pijn aan mijn ogen.” (Pietel)
 • “Daar vindt zelfs een kat haar jongen niet in terug” (YoungCrazyFool)
 • “het blijft FUGLY” (Inferis)
 • “*twijfelt om gratis een design te maken voor deredactie*” (erlend)
Bloggers lanceren red-actie voor VRT-site deredactie.be

Enkele webdesigners die hun afschuw voor de nieuwe VRT-nieuwssite http://www.deredactie.be niet kunnen verbergen, reiken de openbare omroep een helpende hand. In plaats van enkel kritiek te leveren werken ze samen een alternatief uit.

“Ze gebruiken de verkeerde drugs bij de VRT”, “het doet pijn aan mijn ogen” en “daar vindt zelfs een kat haar jongen niet in terug”. Nee, de bloggende medemensen zijn niet echt laaiend enthousiast over de nieuwe nieuwssite van de VRT. Dat kunnen we zelf beter, zegt Lode Vermeirem. Hij lanceerde http://www.de-red-actie.be en biedt de VRT een redesign aan, gratis en voor niets.

Het begon allemaal op Twitter, het koffiekletshoekje van de bloggende gemeenschap. Toen enkele Vlaamse bloggers vorige week al de test-url van de redactie.be openbaar maakten, kwam op Twitter een stroom aan vernietigende reacties op gang. “De overheersende commentaar was: we hopen maar dat hier nog flink aan gesleuteld wordt, want dit ging duidelijk de verkeerde kant uit”, zegt Lode Vermeirem, informaticus en in een vorig leven actief als webdesigner. Toen deze week maandag “het misbaksel” officieel werd gelanceerd, gingen de vernietigende commentaren in overdrive. “Alsof er een truck is over gereden”, was nog een van de aardigste commentaren.

Stroom

“Ik kan uren doorbomen over alles wat er mis is aan de site”, zegt Vermeirem. “Het ergste is het gebrek aan structuur. Alle nieuwsberichten worden in één stroom op de bezoeker losgelaten, zonder onderscheid. Het lijken wel de telexen van een persbureau. De functie van een nieuwsredactie is juist het filteren en ordenen van al dat nieuws. In de journaals maakt de VRT wel een duidelijk onderscheid tussen lange reportages en korte nieuwsflitsen, maar op hun nieuwssite staat alles door elkaar, zegt Vermeirem.

“Een coherente navigatiestructuur ontbreekt volledig. Misschien is dat een redactionele keuze van de VRT-nieuwsredactie, om de bezoeker dingen te laten ontdekken. Maar je kunt met een goede indeling meer orde scheppen en ervoor zorgen dat je lay-out je inhoud beter ondersteunt.”

Verder bespeuren criticasters tal van schoonheidsfoutjes in de lay-out, zoals titels die over foto’s heen lopen, slechte kwaliteit van beeldmateriaal en videobijdragen die maar niet willen starten. Conclusie: te veel toeters en bellen, te weinig functioneel. “De site loopt over van de goede bedoelingen”, zegt Vermeirem. “Alle mogelijke gimmicks en trucjes zijn door de ontwerpers uit de kast gehaald. Er is heel veel beeldmateriaal beschikbaar, maar de vele mensen die op het werk surfen, kunnen vaak niet naar die filmpjes zitten kijken. Die willen bondige informatie in tekstvorm, en die ontbreekt soms.”

Less is more

De oplossing volgens Vermeirem? Less is more. “Soberder kan beter zijn. De nieuwe site van CNN vind ik erg knap. Hun vorige site was erg druk en flitsend, maar de nieuwe versie is heel overzichtelijk.”
Kritiek leveren is makkelijk, het zelf beter doen is een andere zaak.

“Heel veel bloggers schreven meteen dat ze dit stukken beter zouden kunnen. Vanuit dat idee is de site gestart. Je moet het niet al te serieus nemen, hoor. Tussen een onnozele ingeving en een echte website zitten tegenwoordig slechts vijf seconden. We hebben vrij snel de reacties gebundeld en deze site opgestart.”

In twee dagen tijd hebben ongeveer 25 vrijwilligers met ervaring in webdesign hun diensten aangeboden. Samen zullen ze op een of andere manier sleutelen aan een alternatief voorstel om deredactie.be bij te sturen. Volgende week moet dit plan al klaar zijn, zegt Vermeirem. De motieven voor deze gratis arbeid? “Gewoon, uit liefhebberij. Als iets zo slecht is, wil je het gewoon beter doen.”

Toch zorgen de bloggers voor opschudding. Deredactie.be site werd gemaakt door One Agency. Bij de vrijwilligers zijn ook collega-designers van concurrerende bureaus. “Het is nu eenmaal een kleine wereld, veel bekende bloggers werken bij bijvoorbeeld Duval Guillaume E of bij These Days. Het is ons er zeker niet om te doen de bureaus tegen elkaar uit te spelen. We willen gewoon onze expertise delen.”
Van de VRT heeft Vermeirem voorlopig nog niets gehoord, behalve van Studio Brussel, dat Lode dinsdag in de uitzending van Mekka aan het woord liet. Maar ook de VRT-nieuwsredactie is op de hoogte van dit initiatief. “Aan de adressen van de bezoekers kan ik zien dat de site door verschillende medewerkers bij de VRT werd bezocht.” (Els Maes)


Advertenties

Eén reactie to “deredactie.be”

 1. warboel said

  Hopelijk veranderen ze t snel… de vorige was véél en véél beter.
  Bij mij spelen die filmpjes trouwens automatisch af, en daar is Telenet dan weer heel blij mee… zie de Telemeter maar eens omhoog gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: