Fery Vanhemelryck’s blog

China verbiedt wegwerpzakjes

Posted by Fery Vanhemelryck op 10 januari 2008

Vanaf 1 juni 2008 zal China wegwerpzakjes verbieden. Dit is een heel lovenswaardig initiatief. In België worden per jaar 200 miljoen zakjes minder gebruikt sinds de extra belasting. Dat komt overeen met meer dan 100 ton plastic die niet geproduceerd, verbrand en gestort moet worden. Als je dat (ruw) extrapoleert naar China kom je heel gauw aan 1000 ton of een miljoen kilo. Met een gelijkaardig consumptiepatroon zou je zelfs aan 100*130=13000 ton komen. Uiteraard is er een groot verschil in het winkelgedrag in China en België. Maar het is toch een grote stap in de goede richting.

Maar ik geef toe, in het begin heb ik ook regelmatig gevloekt op het feit dat er geen wegwerpzakjes meer waren. Ellen en ik hebben al een tiental herbruikbare tassen gekocht :-) Maar nu denken we er wel aan als we gaan winkelen. Eenmaal als je regelmatig naar de winkel gaat vergeet je dat niet meer. Het is alleen jammer dat veel kleine winkeltjes wel nog wegwerpzakjes geven. Bij het graantje in Hasselt moet je betalen als je een plastic zakje wilt, dat is een mooie manier om mensen bewust te maken. Want het milieu daar denken weinig mensen aan, maar hun portefeuille daar denkt iedereen aan…

Vanaf 1 juni gaat China de gratis plastic winkelzakjes verbieden. In ons land hebben Delhaize en Carrefour al langer de wegwerpzakken verbannen.

Zover als het Chinese verbod heeft de Belgische regering het niet gedreven, maar de fikse heffing op de milieuonvriendelijke plastic wegwerpzakken sorteerde wel het beoogde effect: de warenhuizen die nog gratis plastic zakjes uitdeelden, stopten daarmee.

In juni 2007 bande Carrefour het gratis wegwerpzakje, op 1 juli volgden de filialen van Delhaize. “Alleen in de GB Express zijn de plastic zakjes nog gratis, zij het niet voor lang meer”, aldus Geneviève Bruynseels, woordvoerster van Carrefour en GB.

Delhaize is bijzonder tevreden over de omschakeling. “Aanvankelijk was er veel kritiek, maar dankzij een intensieve sensibiliseringscampagne hebben we de klanten kunnen stimuleren. Nu is de klant er duidelijk aan gewoon: de overgrote meerderheid komt winkelen mét een herbruikbare tas in de hand of opgevouwen in de handtas, of een plooibox in de koffer”, vertelt Katrien Verbeke van Delhaize.

Volgens Verbeke spaart de supermarktketen jaarlijks 720 ton plastic uit, goed voor 120 miljoen wegwerpzakjes. “Aan de andere kant is de verkoop van onze recycleerbare tassen verviervoudigd: van de herbruikbare tassen verkochten we er in 2006 nog zo’n 1,8 miljoen, vorig jaar waren er dat 7 miljoen. Ook de composteerbare tassen doen het goed.

Verlegt het probleem zich dan niet gewoon van de wegwerp- naar de herbruikbare tas? Het is immers niet de bedoeling dat daar steeds meer exemplaren van verkocht worden. “Dat klopt. Maar in die 7 miljoen zitten nog veel klanten die voor de eerste keer een herbruikbare tas kochten. Dat cijfer moet en zal nu wel stabiliseren, anders schiet de omschakeling zijn doel voorbij”, besluit Katrien Verbeke.

“Ook de Carrefourwinkels kunnen dergelijke cijfers voorleggen”, vult collega Geneviève Bruynseels aan. “In Super GB en GB Express werden vroeger jaarlijks 150 miljoen wegwerpzakjes uitgedeeld, nu zijn dat er al meer dan 60 miljoen minder. Binnenkort schaft ook GB Express, de buurtwinkel onder de GB’s, de gratis zakken af. Van de herbruikbare plastic tassen zijn er daarentegen al meer dan 8 miljoen verkocht in 2006; voor 2007 is dat cijfer wellicht een veelvoud.” De keten plant dit jaar behalve de juten Fair Tradedraagtassen nog enkele andere acties.

Dat zowel Delhaize als Carrefour miljoenen euro’s uitsparen door de milieutaks op de wegwerpzakjes te ontlopen, willen de ketens niet gezegd hebben. “Het is waar dat we een groot deel besparen op de heffing, maar aan de andere kant kosten die herbruikbare tassen ook geld. De omschakeling levert ons zeker geen grote winst op.” (Marjan Justaert)

Advertenties

Eén reactie to “China verbiedt wegwerpzakjes”

  1. Ik vind de afschaffing van de wegwerpzakken zeker een goede zaak! Want eigenlijk heb ik het verschil niet eens gemerkt: als ik iets ga komen dan is het zo weinig dat ik het in m’n jaszak kan duwen, en als we dan veel gaan kopen dan heb ik in de auto een mandje om alles in te doen. Milieuvriendelijk is niet per sé “terug naar de middeleeuwen…”

    Ik vind het heel goed dat we in België zo ver gevorderd zijn, maar ik ben in de kerstperiode van vorig jaar naar New-Orleans geweest (VS), en daar zijn er winkels zoals Walmart die gigantisch veel platic zakken uitdelen. We zijn in elk geval goed bezig, want als iemand zegt van “ja maar als de VS niet meedoet kunnen we toch geen verschil maken”, die zal zeker niets bereiken.

    Maar we zijn er nog lang niet, ik kan mij enorm ergeren aan bijvoorbeeld wafeltjes die 5 keer in folie zijn gewikkeld, zogezegd om ‘versheidsredenen’… de winkels zijn goed op weg, nu nog de fabrikanten. Maar daarvoor zijn er de studenten verpakkingstechnologie van op de Xios :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: