Fery Vanhemelryck’s blog

stijgende studiekosten

Posted by Fery Vanhemelryck op 15 maart 2008

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en hun Franstalige collega’s van de Fédération des Etudiants francophones (FEF) vragen dat beleidsmakers dringend maatregelen nemen tegen de fors gestegen studiekosten voor hoger onderwijs. Die zouden jaarlijks tussen de 6 à 7.000 euro kosten voor wie thuis studeert en tussen de 10 en de 12.000 euro voor kotstudenten. Intussen volgen onder meer de studiebeurzen deze evolutie niet.

Duur kot
De FEF hield een onderzoek bij studenten naar kosten verbonden aan hun hogere studies. Naast het inschrijvingsgeld is dat onder meer ook huisvesting, vervoerskosten, voeding en vrije tijd. Een kot kost gemiddeld 3.150 euro en neemt veruit de grootste hap uit het budget. Dan volgt voeding met 1.316 euro per jaar, het inschrijvingsgeld (647 euro) en vervoer (298 euro).

Nieuwe cijfers gevraagd
De VVS beschikt enkel over cijfers van de Vlaamse studiekostenmeting van 2000 op basis van cijfers van 1998. De studentenvereniging eist daarom snel een nieuwe meting. “We voelen immers aan alles dat de studiekosten fors gestegen zijn”, zegt Mattias Willems van de VVS.

Computer en internet
“Zo zijn de gemiddelde kotprijzen fors gestegen en werken heel wat kotbazen enkel nog met contracten van een jaar, terwijl vroeger 10 maanden gangbaar was. Het inschrijvingsgeld is ook gestegen. En wat met kosten voor een computer en internet, software en stages. Dat was in 1998 niet onmisbaar, nu wel.”

Volgend academiejaar nieuwe meting
Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke laat het volgende academiejaar een meting uitvoeren naar de kosten van studies hoger onderwijs. Dat zegt zijn kabinet in een reactie op de vraag van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS).

Beleid eventueel bijsturen
Volgens het kabinet Vandenbroucke worden momenteel de indicatoren voor de studie bepaald. “We bepalen eerst wat we precies willen weten en gaan meten. Het effectieve onderzoek zal tijdens het academiejaar 2008/2009 lopen.” Op basis van de resultaten zal de minister het beleid eventueel bijsturen.

Neem gerust ook eens een kijkje op de website en lees het dossier even.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: