Fery Vanhemelryck’s blog

docententevaluatie, nu ook bij ons?

Posted by Fery Vanhemelryck op 16 april 2008

In Nederland bestaat het al een tijdje, een website waar je leraren kan beoordelen op hun onderwijs kwaliteiten. In België wordt binnenkort een gelijkaardig initiatief opgestart. Ik denk dat dit positief kan zijn voor de onderwijskwaliteit. In het hoger onderwijs worden al docentenevaluaties toegepast. Maar dit is nooit volledig anoniem. Bij ons loopt de docent in kwestie soms rond in hetzelfde lokaal en haalt de papieren op. In een kleine groep is het dan redelijk snel duidelijk wie wat heeft gezegd. Maar wat nog belangrijker is bij dit nieuwe systeem is het feit dat het openbaar is. Docentenevaluaties aan een hogeschool of universiteit worden niet altijd goed opgevolgd. Een docent met veel kritiek van studenten kan bijvoorbeeld wel goed werk verrichten in het onderzoek en daarom knijpt het bestuur al gauw een oogje dicht voor kritiek van studenten. Of misschien vinden ze moeilijk een andere docent en zitten ze zelf ook vast aan een slechte docent. Met dit systeem kan je je problemen niet meer verstoppen. Elke potentiële student kan zien: aan die school zijn er slechte docenten wiskunde, daar zijn er betere, daar wil ik naartoe voor die bepaalde opleiding. In het begin zal dit ongetwijfeld voor wrevel zorgen bij docenten en scholen die minder goede commentaren krijgen, maar dit kan een stimulans zijn om het beter te doen. Een beetje zoals test-aankoop voor scholen. Er zou wel over gewaakt moeten worden dat het objectief gebeurd. Alleszins een interessant project, en nadat ik afgestudeerd ben ga
ik dit zeker invullen over mijn docenten. Goede en slechte commentaren.

Na Nederland worden nu ook in Vlaanderen de rollen in het onderwijs omgedraaid. Studenten kunnen binnenkort hun docenten en professoren beoordelen op de website van het webmagazine Studiant.

De site zal volgens hetzelfde principe werken als de Nederlandse site beoordeelmijnleraar.nl. De lesgever krijgt een cijfer dat voorzien wordt van commentaar. De student kan ook positieve eigenschappen van de lesgever aangeven.

Het was een controversieel idee in Nederland en dat is het zeker ook in ons land. Herman Van Deuren van Studiant benadrukt dat het beoordelen van de lesgevers anoniem moet gebeuren. “Anders krijg je alleen strooplikkers”, zegt hij.

De beoordelingen van de studenten zullen volgens Van Deuren ook goed opgevolgd worden: “Scheldpartijen zullen we hard aanpakken. We willen een positieve site zijn. Als iemand het goed doet, mag dat ook gezegd worden.”

Uiteenlopende reacties

De beoordelingssite is voorlopig nog uitsluitend voor studenten uit het hoger onderwijs. De onderwijsinstellingen daar reageren vooral positief. “Tegen een privé-initiatief kun je niets hebben”, zegt Ludo Melis van de K.U.Leuven.

“De studenten zijn serieus, ik verwacht dat ze ernstige antwoorden zullen geven.” Ook in andere onderwijsinstellingen uit het hoger onderwijs denkt men dat de studenten dit serieus zullen aanpakken.

Bij het middelbaar onderwijs, dat volgend schooljaar aan de beurt is, zijn de reacties negatiever. “Dit gaat in tegen de privacy van de leerkracht”, vindt Willy Bombeek van het katolieke net VSKO. “Het is niet goed om zoiets op het publieke forum te gooien.”

Bombeek haalt ook aan dat de beoordeling anoniem is en kritiek dus moeilijk te beantwoorden is. “Je weet ook niet waarop die kritiek is gebaseerd.”

Advertenties

4 Reacties to “docententevaluatie, nu ook bij ons?”

 1. Veva said

  Bij ons aan de unif wordt zoiets al ongeveer toegepast. na het semester krijg je een mail om onderwijsevaluatie te doen. dit is een online formulier wat je kan invullen om zo elk vak en elke prof die je gehad hebt te beoordelen. per vraag kan je nog extra commentaar schrijven. wat ermee gedaan wordt weet ik niet en ofdat het anoniem is weet ik ook niet.

  na elk semester is er per richting en jaar ook een evaluatievergadering met de ombuds en de proffen. daarop kunnen vertegenwoordigers van de klas duidelijk de mening van de klas per vak komen vertellen.
  vorig jaar werd met onze opmerkingen echt rekening gehouden. wij vroeger bv om een vak in 2 trimesters (en dus 2 examens) te verdelen en dit is gedaan. een ander vak is van trimester 2 + 3 naar trimester 1+2 verplaatst omdat de studielast te zwaar was met het eindwerk.

  al bij al luisterd de unif echt wel veel naar ons, studenten. is dit nu eigen aan mijn richting of aan de unif? ik weet het niet. maar vindt het wel super! in het middelbaar werd niet eens zoveel naar onze mening gevraagd.

  LEVE HET HOGER ONDERWIJS

 2. Frank said

  Ik vind dat er niet veel te klagen valt over de leerkrachten van de Xios, tenzij dat er sommige lessen echt heel saai zijn. Dat zijn lessen waar je gewoon moet zitten en luisteren. Leerkrachten moeten vind ik ons iets laten doen, zelf vragen laten oplossen, desnoods zelf een cursus schrijven, nota’s nemen, want vandaag had ik het weer aan de hand, ik viel echt bijna in slaap!

 3. griieet said

  Ik vind dat ook een schending van de privacy voor de leerkrachten/docenten. Ik keur dat absoluut af! Het is heel eenvoudig om anoniem kritiek te uiten.
  Een beoordeling mag er voor mij zeker en vast zijn, maar niet via een site waar een top 10 van de beste leerkrachten te zien is. Sorry, maar dat noem ik niet professioneel.
  Geef mij dan liever een doorlichting van de school, waar studenten worden geinterviewd.
  Het principe van op de universiteit van Veva, vind ik dan ook veel beter!

 4. anonieme leraar said

  Niet te klagen over de leerkrachten van XIOS? Frank, we zijn blij dat te horen!

  Dan weet je vast ook dat er op dit ogenblik aan de XIOS-campus Hasselt te weinig studenten in het voorlaatste jaar zitten. Dat betekent dat er volgend jaar in het laatste jaar erg weinig laatstejaars zullen zijn. Om de subsidies voor het komende jaar veilig te stellen (en zo ook de jobs van de leerkrachten) gaan er daarom eind dit jaar opmerkelijk minder eindejaarsstudenten afstuderen. Zij zullen dus het jaar moeten overdoen en zo raakt de klas toch nog vol. Iemand die zo kort aan de eindstreep is aangekomen zal zéker zijn laatste jaar opnieuw doen, daar zijn we gerust in.

  Vele groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: