Fery Vanhemelryck’s blog

GASTGEZINNEN: HET KLOPPENDE HART VAN AFS

Posted by Fery Vanhemelryck op 14 mei 2008

Op vraag van Liesbeth onderstaande berichtje:

Op 26 augustus 2008 verwelkomt AFS Interculturele Programma’s vzw zo’n honderdvijftig buitenlandse jongeren uit meer dan dertig landen. De jongeren zullen tot de volgende zomervakantie in Vlaanderen verblijven. Elk van deze jongeren zal verblijven in een gastgezin… Iets voor jou?

Het hele concept van jongerenuitwisselingen is gestoeld op gastvrijheid, op het principe dat een gezin vooroordelen opzij zet en een ‘vreemde’ persoon in huis neemt. Hoewel “gastgezin zijn” ontegensprekelijk veel positieve kanten kent: het is een ongelofelijke kans om op een intense manier in contact te komen met een andere cultuur, het gezin leert elkaar en Vlaanderen beter kennen, … is het niet evident om dit engagement op te nemen.

Zonder gastgezinnen echter geen AFS, zo eenvoudig is het. Om die reden willen we van elke gelegenheid gebruik maken om gezinnen op te roepen hun huis onbaatzuchtig open te stellen en zich bewust te zijn van de belangrijke maatschappelijke taak die ze hierdoor opnemen. Gastgezinnen zijn essentiële radertjes in een tolerante en open maatschappij. Door andere culturen te verwelkomen dragen zij zeker hun steentje bij tot wereldvrede. Het is een mooi gebaar waar je als gezin terecht trots op mag zijn!

Praktisch: Gastgezin zijn bij AFS gebeurt op vrijwillige basis. Dat wil zeggen dat het gezin instaat voor de kost en inwoon van de nieuwe zoon of dochter, AFS dekt de overige kosten, zoals medische kosten, schoolboeken, transport van en naar school/project, enzovoorts. Net zoals de jongere kan het gastgezin op begeleiding rekenen van de AFS-vrijwilligers en het AFS-kantoor. Zo zijn er formele en ‘fun’-bijeenkomsten, een handboek voor gastgezinnen, regelmatige bezoeken door de persoonlijke gezinsbegeleider, en indien nodig ondersteuning van de begeleider die op het AFS-kantoor werkt. Op die manier willen we dat ook het gastgezin het onderste uit de interculturele ervaring kan halen.

Interesse? Aarzel dan niet ons te contacteren (zie onder). Neem ook eens een kijkje op onze website, http://www.afsvlaanderen.be, waar je naast bijkomende informatie ook getuigenissen van (oud-)AFS’ers vind.

Meer info :

Lemmens Tiene: 011/432951 of tienelemmens@hotmail.com

Melotte Mieke: 011285630 of mielotte@gmail.com

Website http://www.afsvlaanderen.be

AFS Interculturele Programma’s vzw wordt geassocieerd met uitwisselingen. Inderdaad. Uitwisselingen realiseren we jaarlijks met succes. Maar AFS is meer. Het is een wereldwijde organisatie met een visie. Wij geloven dat we ons steentje kunnen bijdragen aan de wereldvrede door aan jongeren de kans te geven een “vreemde” cultuur eigen te maken en er respect voor op te brengen. We willen onze deelnemers kennis, begrip en vaardigheden aanreiken om als verdraagzame en verantwoordelijke wereldburgers door het leven te gaan. Daarnaast is AFS een vereniging van vrijwilligers die, verbonden door vriendschap, samen ijveren om de doelstellingen van AFS te realiseren.

Advertenties

Eén reactie to “GASTGEZINNEN: HET KLOPPENDE HART VAN AFS”

  1. griieet said

    Vorige zomer heeft er voor een week een Spaans meisje bij mij thuis gelogeerd (uitwisselingsproject met het Zeelse koor). Dat was heel tof! Hoewel ze ’s morgens altijd te laat was op de repetitie’s, uitstapjes,… Maar dat zal wel aan het spaanse temperament gelegen hebben.
    Ik vond het wel een toffe ervaring, hoewel ik heb een hele week niet in mijn eigen bed heb mogen slapen :(

    Ik kan natuurlijk geen week vergelijken voor een heel jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: