Fery Vanhemelryck’s blog

Vlamingen willen zelf kiezen welke godsdienst ze betalen

Posted by Fery Vanhemelryck op 27 mei 2008

Bij het opruimen van mijn ‘te lezen’-tab in firefox kwam ik op dit nieuwsberichtje uit van april. Een (bizar kleine) meerderheid van de Vlamingen willen zelf kiezen naar welke godsdienst zijn belastingsgeld gaat. Ik ben hier al zeer lang een hevige voorstander van. Ik ben zelfs nog meer voorstander om alle subsidies voor religies af te schaffen. Dan zal het rap gedaan zijn met het geloof in Vlaanderen. Of toch op zijn minst met de pracht en praal die de katholieke kerk op dit moment wilt uitstralen.

Een meerderheid van de Vlamingen (53%) en Limburgers (52%) wil zelf kiezen naar welke godsdienst zijn belastinggeld gaat. Zowel gelovigen (54%) als niet-gelovigen (51%) delen die mening. 37% van de mensen is het er niet mee eens. Zo blijkt uit de geloofsenquête van Het Belang van Limburg.

Het resultaat is vooral een opsteker voor de vrijzinnigen die al jarenlang vragende partij zijn voor meer objectieve criteria om de geloofsgemeenschappen te subsidiëren.
“Wij willen die keuze niet zoals in Duitsland of Italië ieder jaar bij de belastingbrief laten invullen. Om de zes jaar, als enquête bij de gemeenteraadsverkiezingen, lijkt ons voldoende om objectief te meten hoe groot de aanhang is van elke geloofsgemeenschap”, zegt Hasselaar Hugo Dufour, lid van de Centrale Vrijzinnige Raad, ondervoorzitter van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen en voorzitter van de Instelling voor Morele Dienstverlening Limburg.

“De vrijzinnigen vragen een herverdeling van de middelen, en op termijn ook beperkter middelen. Ze moeten meer gaan naar pluralistische instellingen en niet langer naar verzuilde. Voor persoons- en zingevingsgebonden onderwerpen kan dat nog wel.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: