Fery Vanhemelryck’s blog

Stop.be

Posted by Fery Vanhemelryck op 2 juni 2008

Onderstaand artikel komt uit de morgen van 30 mei. In navolging van mijn blogpost over rookvrije horeca wil ik dit er graag nog aan toevoegen. een kleine twaalfduizend rokers minder, elk jaar opnieuw! Dat ze zich maar haasten met dat verbod op roken in alle horeca-zaken. Veel restaurantuitbaters zijn aan het zagen dat het huidige rookverbod niet eerlijk is. Sommigen laten roken zelfs terug toe. Als de wetgever beslist om roken overal te verbieden zou alles zoveel eenvoudiger zijn. Geen onderscheid meer tussen restaurant, bistro, cafés enz. Iedereen gelijk voor de wet. Geen sigarettenrook in cafés, geen prikkelend gevoel in de ogen, geen hoestbuien, geen stank, geen giftige dampen! Het zou toch heerlijk zijn.

Je kan nog steeds de petitie tekenen op stop.be

Een volledig rookvrije horeca kan ervoor zorgen dat veel minder jongeren die experimenteren met sigaretten verslaafde rokers worden. Dat stelt de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), die berekende dat een volledig rookverbod, in combinatie met een krachtig en beter gefinancierd preventiebeleid, jaarlijks 11.760 Belgische jongeren van een tabaksverslaving kan redden.

Blijvend roken
“Uit recent onderzoek uitgevoerd in de Amerikaanse staat Massachusetts blijkt dat een rookvrije horeca een belangrijke factor is om ervoor te zorgen dat jongeren niet blijven roken”, meldt de VLK. De onderzoekers volgden vier jaar lang meer dan 2.000 jongeren uit meer dan 300 steden. Hoe strenger de regelgeving, hoe minder vlug ze de stap naar blijvend roken zetten, zo bleek.

De berekening van de VLK voor België baseert zich op cijfers van de Universiteit Gent en de huidige Vlaamse en Belgische bevolkingscijfers. Uit een onderzoek van de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde van de Universiteit Gent bleek dat in 2006 23 procent van de Vlaamse schoolgaande jongens en meisjes van 17 en 18 jaar rookte. De meerderheid van hen begon te roken tussen 13 en 16.

“Trekken we de cijfers van het Amerikaanse onderzoek door, dan zou een volledig rookvrije horeca op termijn het aantal rokende 17- en 18-jarigen met 40 procent kunnen verminderen”, klinkt het. Dat betekent volgens de VLK dat jaarlijks 6.550 Vlaamse jongeren minder op die leeftijd zouden roken. Voor België komt dat neer op 11.760 jongeren. “Op vijf jaar tijd zijn dat evenveel Vlaamse jongeren als er mensen in een stad als Oostende wonen”, aldus de VLK.

Tabaksfonds
De VLK vraagt tot slot dat de federale overheid de nodige financiële middelen vrijmaakt voor een tabaksfonds, dat tot nog toe enkel op papier bestaat. “Dit geld is nodig om de gemeenschappen in ons land eindelijk in de mogelijkheid te stellen een efficiënt en doortastend tabakspreventiebeleid te kunnen realiseren.” (belga/gb)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: