Fery Vanhemelryck’s blog

Obama heeft de nominatie!

Posted by Fery Vanhemelryck op 4 juni 2008

In de VS heeft de Democraat Barack Obama de presidentiële nominatie van zijn partij gewonnen. Nog voor de resultaten van de allerlaatste twee voorverkiezingen in Montana en South Dakota afgelopen nacht bekend werden, doorbrak Obama de grens van 2.118 afgevaardigden die nodig waren voor de nominatie.

Door onze verslaggever Tom Vandyck in Boston

Obama ’s overwinning is historisch. Hij is de eerste zwarte presidentskandidaat van één van beide grote partijen in de VS. Als hij de verkiezing in november wint, wordt hij ook de eerste zwarte president.

Barack Obama is de zoon van een Kenyaanse vader en een blanke moeder uit de staat Kansas. Hij zetelt in de Amerikaanse senaat voor de staat Illinois en is daar nog maar pas aan zijn eerste termijn bezig.

Clinton geeft (nog) niet op
Nadat duidelijk werd dat Obama de grens van 2.118 zou overschrijden, was het vooral wachten op de reactie van Hillary Clinton. Barack Obama kreeg felicitaties met zijn campagne, maar Clinton gaf zich niet gewonnen.

“Het is een lange campagne geweest en ik neem vanavond geen beslissing”, stelde zij op de slotmanifestatie van haar campagne in New York. Clinton kondigde aan dat ze de komende dagen zal overleggen met Democratische partijleiders en haar adviseurs om te beslissen. Ze vroeg ook haar kiezers om hun mening te laten horen op haar website.

Obama’s overwinningstoespraak ging door in het Xcel Energy Center, de sportarena in Saint Paul, Minnesota, waar de Republikeinen begin september hun partijconventie houden. Obama gaf er de aftrap voor de presidentscampagne zelf. “vanavond kan ik hier staan en zeggen dat ik de Democratische nominee voor president van de Verenigde Staten zal zijn”, zei hij.

Obama feliciteerde Clinton met haar verdienstelijke campagne, en richtte daarna zijn pijlen op zijn Republikeinse tegenstander John McCain. “Ik eer diens verwezenlijkingen, zelfs al ontkent hij de mijne”, sneerde hij.

Superdelegates beslissend
Obama won de nominatie met behulp van de tientallen superdelegates die vandaag zijn kant kozen. Dat zijn de hoge Democratische partijfunctionarissen en politieke mandatarissen die niet gebonden zijn aan voorverkiezingen en naar eigen inzicht mogen stemmen.

Gisterochtend had Obama nog meer dan veertig afgevaardigden nodig om aan meerderheid te komen. Die vond hij gisteren in de loop van de dag, toen de ene na de andere superdelegate zich achter hem schaarde. Onder hen was ex-president Jimmy Carter.

Op het moment dat de stembureau’s sloten in South Dakota, was Obama nog een handvol afgevaardigden verwijderd van het magische cijfer van 2.118. Op dat moment riepen de Amerikaanse televisie netwerken hem uit tot overwinnaar.

Obama zal officieel tot presidentskandidaat verkozen worden op de Democratische conventie in Denver, eind augustus. Voor het zover is, moet hij nog een running mate zoeken. Gisteren maakte Hillary Clinton bekend dat zij ervoor open staat om een kandidatuur als vicepresident te overwegen.

Gedeelde winst
Hoewel het nauwelijks nog van belang was, won Hillary Clinton uiteindelijk de voorverkiezing in South Dakota. Met iets meer dan zestig procent van de stemmen geteld, had zij er 56 procent, tegenover 44 procent voor Obama.

Obama sloot de voorverkiezingcampagne af met winst in Montana, waar de stembureau’s een uur later dichtgingen. Dat voorspelden de Amerikaanse televisienetwerken op basis van exit polls.

04/06/08 03u09
Advertenties

Eén reactie to “Obama heeft de nominatie!”

  1. en nu maar hopen dat er een dreamteam komt die er inslaagt om de republikeinen te verslaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: