Fery Vanhemelryck’s blog

Vrouwenbesnijdenis voortaan strafbaar in Egypte

Posted by Fery Vanhemelryck op 10 juni 2008

Na mijn droevig berichtje van gisteren over de meisjesscholen in Pakistan nu wat beter nieuws. Dit artikel dat ik in ‘de morgen’ van gisteren heb gelezen geeft me weer wat hoop! Eindelijk is vrouwenbesnijdenis in Egypte strafbaar. Het is vreemd dat dit nog niet overal strafbaar is. (Je kan het toch gewoon als slagen en verwondingen, verminking, seksueel misbruik, martelen of iets dergelijk bestraffen?) Maar het is een stap in de goede richting. Nu moet het natuurlijk nog toegepast worden. Wat mij wel weer wat droevig maakte: In Egypte zijn 96,6 procent van de vrouwen besneden. Onvoorstelbaar!

Het Egyptische parlement heeft zaterdag een wet goedgekeurd die vrouwenbesnijdenis strafbaar maakt, behalve in gevallen van “medische noodzaak”. Volgens een bron in het parlement zet dit de deur open voor interpretaties, die de draagkracht van de wet aanzienlijk verminderen.

Vrouwenbesnijdenis, een traditie die teruggaat tot in de tijd van de farao’s, kan nu in Egypte bestraft worden met twee maanden tot drie jaar cel of een boete die gaat van 118 tot 590 euro, aldus dezelfde bron.

“Te veel uitsteken”

De verdedigers van vrouwenbesnijdenis legitimeren de praktijk met het argument dat de genitale organen van vrouwen “te veel uitsteken” en de besnijdenis nodig is om de deugdelijkheid van vrouwen te bewaren.

De besnijdenis, waarbij de vrouwelijke uitwendige geslachtsorganen gedeeltelijk of helemaal worden weggesneden, is in Egypte wijdverspreid, ondanks de recente politieke en religieuze tegenkanting. Meer dan 96,6 pct van de Egyptische vrouwen, moslim of christen, zijn besneden, blijkt uit een studie van de Egyptische overheid van 2005 bij vrouwen tussen 15 en 49 jaar oud.

Advertenties

Eén reactie to “Vrouwenbesnijdenis voortaan strafbaar in Egypte”

  1. acwvisie said

    Het blijft een gruwelijke martelpraktijk. Lees ook http://acwvisie.wordpress.com/2010/03/12/vrouwenbesnijdenis-een-gruwelijke-martelpraktijk/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: