Fery Vanhemelryck’s blog

Groen! kraakt braakliggend terrein in Anderlecht

Posted by Fery Vanhemelryck op 12 juni 2008

Er is terug wat plaats om te spelen! Groen! heeft een speelruimte gekraakt in Brussel en ze zijn van plan om het vaker te doen. Super idee! Hopelijk krijgen we hierdoor wat meer freerangekids/loslopende kinderen. http://www.kraakjeplek.be

Groen! heeft gisterenmiddag een tijdlang een braakliggend terrein in Anderlecht, in de buurt van het Brusselse Zuidstation, gekraakt en omgetoverd tot een speelruimte voor kinderen. Met de actie wil Groen! de teloorgang van de open speelruimte voor kinderen aanklagen. De partij roept lokale afdelingen op om overal in Vlaanderen braakliggende terreinen te kraken en om te vormen tot speelplekken.

Speelterrein
Rond 15 uur gisterenmiddag kraakten enkele leden van Groen!, onder wie voorzitster Mieke Vogels en senator Freya Piryns, een omheind terrein op de hoek Gheudestraat en de Brogniezstraat in Anderlecht. Met enkele eenvoudige ingrepen (bv. een volleybalnet, paaltjes om voetbaldoelen te maken) werd het terrein omgevormd tot een speelterrein dat binnen het half uur 20 tot 30 kinderen aantrok.

De kraakactie, die ondersteund werd door jeugdauteur Marc de Bel, kadert in het partijbrede project dat Groen! rond kinderen (Meer ruimte voor kinderen).

Guerilla’s
Ondanks alle plannen gaat de beschikbare ruimte voor kinderen en jongeren er volgens Groen! stelselmatig op achteruit. Om die evolutie aan de kaak te stellen, roept Groen! op tot het kraken van verwaarloosde ruimten en braakliggende of leegstaande terreinen. Doel is om die terreinen dan een tijdlang om te toveren tot speelterreinen. “Als guerrilla’s, om de laatste wilde plekken te behouden en meer bespeelbaar te houden”, zegt partijvoorzitter Mieke Vogels.

Groen! vraagt nu dat haar lokale groepen stukjes grond kraken en als speelplek inrichten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om braakliggende terreinen waar al jaren niets mee gebeurt of plekken waar kinderen tot voor kort wel nog konden, maar nu niet meer kunnen spelen. Beelden van de “kraak” worden op de website http://www.kraakjeplek.be geplaatst.

200 meter
Lokale mandatarissen en parlementairen van Groen! zullen ook een aantal aandachtspunten voor kinderen naar voor schuiven. De partij wil onder meer dat er op 200 meter stappen voor elk kind een speelplek komt. Uit bevragingen blijkt dat in een aantal steden meer dan de helft van de bewoners meer dan 400 meter moet stappen om een plek te vinden waar hun kinderen buiten moeten spelen. De groenen dringen er op aan dat 3 procent van de ruimte in woongebieden naar speelruimte voor kinderen gaat.

Groen! wil ook dat speelplaatsen van scholen tijdens vakantiedagen opengesteld worden voor kinderen uit de buurt, maar daarvoor is nu vaak nog een probleem met verzekeringen. Straten met een zone 30 moeten geleidelijk omgevormd worden tot woonerven met auto’s op buurtparkings, zoals in vakantieparken. (belga/sps)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: