Fery Vanhemelryck’s blog

studentenvertegenwoordigers in de werkgroep studentenvoorzieningen van de AUHL

Posted by Fery Vanhemelryck op 12 juni 2008

Gisteren was het Algemene Vergadering (AV) en vergadering van de raad van bestuur van de associatie universiteit-hogescholen Limburg. Ik ben nu voor het vierde jaar lid van de AV en het derde jaar van de RVB.

Gisteren was voor mij (een van) de laatste vergadering(en) als studentenvertegenwoordiger. Ik had geen hoge verwachtingen voor deze vergadering. Door de examens was ik ook niet tot in de puntjes voorbereid. Ik had alle voorbereidende stukken wel gelezen maar geen verder opzoekingswerk verricht of andere stuvers gecontacteerd. Bovendien was ik de enige stuver, de andere twee waren aan het blokken, dus dan is het extra moeilijk om iets te verwezenlijken aangezien je minder steun hebt. De vergadering begon al goed doordat ik de deur iets te hard open duwde, natuurlijk stond mijn departementshoofd vlak achter de deur met koffie en een broodje in zijn hand :-) Maar hij had gelukkig niets geknoeid op de tapijten van de UHasselt.

In het jaarverslag dat we moesten goedkeuren stond er nog een stukje tekst te veel bij het onderdeel studentenparticipatie. “( andere associaties ook 3 studentenvertegenwoordigers in de rvb???)” Dit was duidelijk een vraag die niet beantwoord was bij het opstellen van het jaarverslag en nog in de definitieve versie was blijven staan. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om te vermelden dat wij procentueel gezien wel veruit het meeste stuvers in de rvb hebben van alle associaties. (3 van de 12 dus 25%, In Leuven is dat 3/25, Brussel 2/12 , Gent 4/26 en van Antwerpen vind ik zo snel geen cijfers.) Dat ziet er niet slecht uit zou je denken. Behalve dan dat wij in tegenstelling tot in de andere associaties nooit uitgenodigd werden voor werkgroepvergaderingen waar beleidsvoorbereidend werk gedaan wordt. Vooral in de werkgroep studentenvoorzieningen kunnen stuvers volgens mij een grote meerwaarde betekenen. Ik heb dit dan ook meerdere keren aangehaald, binnen de associatiestudentenraad, binnen de raad van bestuur van de studentenvoorzieningen van de XIOS (en naar ik dacht ook binnen de rvb van de auhl). Ik had nu de opmerking gemaakt dat wij in de rvb wel goed vertegenwoordigd zijn maar dat studenten nog steeds geweerd worden uit de werkgroepen. Deze keer kreeg ik wel een positief antwoord. Willy Claes, de voorzitter van de auhl vertelde dat hij die vraag nooit ontvangen heeft maar daar geen bezwaar tegen heeft. Dat de voorzitter die vraag nooit ontvangen heeft lijkt mij sterk en dat ga ik ook opzoeken na de examens.

Maar het belangrijkste is: In de toekomst zullen studenten mogen deelnemen aan de werkgroep studentenvoorzieningen van de AUHL! Hier kunnen zij dan mee nadenken over het instellingsoverschreidend toekomstbeleid van de studentenvoorzieningen (cultuur, sport, psychosociale ondersteuning, enz.) Op dit moment worden in die werkgroep al afspraken gemaakt die wij enkel nog kunnen goedkeuren of afkeuren. Als we van het begin betrokken zijn kunnen we dit beter bijsturen om een beleid te voeren dat zo veel mogelijk op de studenten gericht is. Ik denk dat dit een belangrijke stap voorwaarts is voor de studentenvoorzieningen en de studentenvertegenwoordiging in Limburg, en dit kan hopelijk ook de weg vrijmaken voor nog meer participatie van studenten in het onderwijsbeleid in Limburg.

Korneel Warlop, voorzitter van de studentenraad van de Hogeschool Gent en de Gentse associatiestudentenraad, en vooral een zeer intelligent persoon, schreef onlangs op zijn blog: “Beweren dat je als individuele stuver iets kan bereiken zou pretentieus zijn.” Dat mag dan wel pretentieus zijn, maar ik geloof wel dat je als individuele stuver soms een verschil kan maken. Mensen als Korneel, Bart Braem, Koen Verbruggen, Gertie De Fraeye, Stijn Baert, Koen Hostyn, Kristof Muylaert en vele anderen bewijzen trouwens regelmatig dat één persoon wel degelijk een verschil kan maken. (Mijn oprechte excuses aan de andere hardwerkende Vlaamse stuvers -die mogelijk nog veel meer doen voor de studenten dan de bovenvernoemde personen- voor het niet vermelden van jouw naam. Je krijgt mijn diepste respect maar ik kan niet iedereen vermelden) Dus ben ik nu ook een beetje pretentieus voor mijn kleine verwezenlijking.

De komende twee weken heb ik nog een departementsraad en een raad van bestuur van de XIOS op de agenda staan. Als ik bij beiden ook nog zo’n klein puntje kan verwezenlijken heb ik een mooie afsluiter van mijn 4 jaar als studentenvertegenwoordiger. En anders was deze Associatie RVB ook al een mooie afsluiter.

Advertenties

2 Reacties to “studentenvertegenwoordigers in de werkgroep studentenvoorzieningen van de AUHL”

 1. Keigoed nieuws, Fery! Bij de Associatie K.U.Leuven is het zo dat wij toegang hebben tot alle werk-, stuur- en associatiegroepen. Dat lijkt me ook logisch: als studenten uit StAL bestuurder zijn, moeten ze de mogelijkheid hebben om aan het voorbereidend werk mee te werken. De hogeschooldirecteuren en universiteitsmensen sturen hun specialisten naar die werkgroepen, StAL stuurt studenten (AV-leden, RvB-leden, andere studenten met een mandaat van de AV).

  Dat heeft ook een praktische oorzaak: de Associatie K.U.Leuven telt veel bestuurders en instellingen, en je kan daarom niet lang stilstaan bij alle punten die studenten aanbelangen. Dat is wel mogelijk in de werkgroepen. Ik neem aan dat dat overal wel zo is. Daarom: proficiat met deze goal!

  Belangrijk is dat de studentenraad vanaf nu vooral geëngageerde studenten ook kan motiveren om blijvend naar de vergaderingen te komen, zodat niet alles op de schouders van een of twee mensen terechtkomt.

  Groeten, en succes met de examens!

  /Danai

 2. Dries Aerts said

  De aanhouder wint, zo blijkt maar weer :)

  Ik ge hier niet herhalen wat Fery en Danai al verteld hebben, maar ik kan er uiteraard niet enthousiast genoeg over zijn dat het studentenbeleid in Limburg opnieuw een stap in de goede richting heeft gezet!

  Btw, het is in principe wel mogelijk dat de voorzitter die vraag niet ontvangen heeft. Het mandaat van voorzitter is er net om de dingen te overschouwen en alles te coördineren. De praktische coördinatie en het sturen van de voorzitter gebeurt deels ook door de tweede rang he…
  Wat natuurlijk niet goedpraat dat elk punt uit de achterban tenminste gemeld moet worden aan de voorzitter.

  Maar goed, ik ga mijn laatste stagedag afronden. Succes met de examens en tot de volgende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: