Fery Vanhemelryck’s blog

Drink kraantjeswater

Posted by Fery Vanhemelryck op 13 juni 2008

Tijdens de les ecologie ging het op een gegeven moment over dingen die je kon doen om beter voor het milieu te zorgen. Ik gaf toen als voorbeeld kraantjeswater drinken ipv flessenwater. Omdat flessenwater door de productie en de verpakking veel energie vergt en niet goed is voor het milieu. Mijn docente vertelde toen dat kraantjeswater niet zo gezond is. Volgens mij was dat flauwekul en humo geeft me nu gelijk:

Van het zuiverste water

‘Herbron jezelf!’ ‘Het zuiverende water!’ ‘De bron van het leven!’ De promojongens beloven ons de zuiverste lichamen, een ongekende vitaliteit en een stralende huid, als we maar genoeg water drinken. Het is tegenwoordig dan ook erg trendy om op tijd en stond een flesje mineraalwater aan de lippen te zetten.

De cijfers liegen er niet om: in 1980 dronk de gemiddelde Belg hooguit 42 liter flessenwater in een jaar (tegenover 49 liter frisdrank, 72 liter melk en 131 liter bier), in 2005 was dat al gestegen naar 136 liter (en het bierverbruik gezakt naar 92 liter).

Maar is het water dat we massaal in flessen onze huizen binnensleuren dan zoveel gezonder dan ons gewone kraantjeswater? Volgens Marc Buysse, directeur van SVW (Samenwerking Vlaams Water – de officiële woordvoerder van de Vlaamse drinkwaterbedrijven) niet. ‘Bij kraantjeswater heb je de garantie dat er géén bacteriën inzitten, en dat het perfect veilig is.’

HUMO Uit een onderzoek van Test-aankoop bleek vorige week dat één op de vier merken van niet-bruisend flessenwater niet geschikt is voor dagelijks gebruik vanwege het hoge fluor-, sulfaat- of natriumgehalte. Verbaast u dat?

Marc Buysse «Ik kan alleen zeggen dat kraantjeswater veel strenger en vaker wordt gecontroleerd dan flessenwater: aan de uitgangen van de waterzuiveringsstations, maar ook bij de mensen thuis, aan de meest gebruikte kraan. We controleren op kleur, geur, smaak, mineralensamenstelling en bacteriële flora – die uiteraard nul moet zijn. Leidingwater is dus perfect veilig.»

HUMO Mensen die meer vertrouwen hebben in de ‘puurheid’ van flessenwater, hebben ongelijk?

Buysse «Ja. Kraantjeswater is even gezond, puur en zuiver.»

HUMO Zien jullie elkaar als concurrentie?

Buysse «Nee, zeker niet. Een Belg gebruikt dagelijks gemiddeld 106 liter kraantjeswater, waarvan 5 liter voor lichamelijke consumptie: koffie, drank of het bereiden van maaltijden. Eén liter flessenwater per dag beschouwen we dus echt niet als concurrentie.

»We zeggen wél: ons product is even goed, en bovendien honderden keren goedkoper, en het wordt op elk ogenblik en zonder verpakking bij u thuis geleverd. In de horeca weten ze dat al: alle getapte frisdranken worden met kraantjeswater aangemaakt op basis van een siroop.»

HUMO Mensen vinden ‘puur’ kraantjeswater over het algemeen minder lekker.

Buysse « We hebben dat met de drinkwaterbedrijven getest, en mensen blijken gewoon het onderscheid niet te kunnen maken als het kraantjeswater op dezelfde temperatuur geserveerd wordt en een vergelijkbare mineraalsamenstelling heeft. Want dàt bepaalt de smaak: de temperatuur en de samenstelling van de mineralen.

»Je kan kraantjeswater evengoed even koelen in de koelkast en op tafel zetten: dat zal perfect de vergelijking doorstaan met om het even welk flessenwater. In Frankrijk gebeurt dat trouwens op restaurant. Om de chloorsmaak weg te krijgen doen sommige mensen er een paar druppels citroensap in, maar als je iets langer wacht en het water in een open fles of karaf bewaart, verdwijnt de chloorsmaak vanzelf.

»Smaak is subjectief. Persoonlijk ben ik een liefhebber van kalkrijk kraantjeswater: smaakt voller en is aangenamer in de mond vind ik.»

HUMO In Brussel proeft leidingwater anders dan in Antwerpen.

Buysse «Ja, kraantjeswater verschilt qua samenstelling van streek tot streek, en de smaak kan dus ook iets anders zijn. Ons drinkwater wordt gewonnen uit honderd verschillende grondwaterbronnen, en meerdere oppervlaktewaterbronnen.»

HUMO Is kraantjeswater ook veilig voor baby’s en zwangere vrouwen?

Buysse «Door de bank genomen wel, maar de dokter zal het soms afraden voor baby’s met zwakke darmen – die hebben heel mineraalarm water nodig.»

HUMO Er wordt altijd beweerd dat je van water drinken gezonder en mooier wordt, en dat je elke dag minstens anderhalve liter water moet drinken om gezond te blijven. Klopt dat?

Dr. Ronny Daelemans (hoofd van de dienst nefrologie in het Antwerpse Stuyvenbergziekenhuis) «Dat hangt af van persoon tot persoon, maar algemeen wordt wel aangeraden anderhalve liter vocht per dag in te nemen. Je verliest sowieso al een halve liter door gewoon actief te zijn: het verdampt als je spreekt en beweegt. Als je veel aan sport doet of diarree hebt, verlies je nog meer vocht en kan je best iets meer drinken.»

HUMO Mag dat ook in de vorm van koffie of thee of frisdranken?

Daelemans «Dat is ook vocht, dus: ja.»

HUMO En bier?

Daelemans «Ook, zolang het niet meer dan een of twee glazen per dag is. Als je meer drinkt, werkt de alcohol vochtafdrijvend: je zult vaker moeten gaan plassen en zo deshydrateer je.»

HUMO Kan je ook te veel water drinken?

Daelemans « Mensen die héél veel water drinken, vergiftigen op de duur zichzelf, omdat de nieren, die de afvalstoffen afscheiden, maar een bepaalde hoeveelheid vocht per dag kunnen verwerken. Dat zien we weleens gebeuren op psychiatrische afdelingen: sommige patiënten gieten daar acht tot tien liter water per dag binnen, en krijgen daardoor stoornissen in het bloed.»

HUMO Wie naar ontwikkelingslanden op reis gaat, krijgt de raad ginder geen kraantjeswater te drinken omdat dat niet hygiënisch zou zijn. Maar als Afrikanen naar Europa komen, zitten ze zelf ook soms drie weken op de pot. Dat zou komen omdat er in ons water bepaalde ‘Europese’ stammen van bacterieën zitten waar wij immuun voor zijn, maar zij niet.

Marc Buysse «Dat is onzin. Ons drinkwater bevat nooit bacteriën. In Afrika en sommige andere continenten zijn de normen voor bacteriële besmettingen veel soepeler en is er ook veel minder controle. Dus het is wel denkbaar dat er daar in sommige waters nog ziektekiemen zitten. Als je daarvan drinkt, ben je onmiddellijk besmet.

»Dat wil niet zeggen dat Afrikanen niet op andere manieren blootgesteld kunnen worden aan ‘Europese’ bacteriënstammen, bijvoorbeeld door iemand een hand te geven die niet zo hygiënisch is. Het volstaat dat hij daarna een broodje in zijn mond stopt, en hup, hij heeft het zitten.»

HUMO Maar het komt dus zeker niet van ons drinkwater?

Buysse « Daar ben ik absoluut zeker van.»

Advertenties

4 Reacties to “Drink kraantjeswater”

 1. hannel said

  Ik ben ook VOOR kraantjeswater.
  Zelf drink eigenlijk niets anders als elke dag kraantjeswater, aangelengd met een soort van grenadine omdat gewoon water me eigenlijk niet zo smaakt (fles of niet). Alleen als het bruis is, drink ik het ook “puur”. Enja ik ben ook een grote theeliefhebber en daar gebruik je ook water voor :)

 2. Frank said

  Kraantjeswater drinken is zoveel gemakkelijker: geen gesleur met die zware flessen, je kan de temperatuur van het water regelen (wat een luxe!)

  Het waterverbruik zie ik als niveau’s: mensen drinken het hoogste niveau (flessenwater), WC’s en auto’s krijgen kraantjeswater… en het gras krijgt regenwater. Alles zou eigenlijk van niveau moeten dalen: dus mensen drinken kraantjeswater, en de WC moeten we doorspoelen met regenwater.

  Thuis hebben we ook een grondwaterleiding, dat is niet echt drinkbaar maar prima voor in het zwembad te doen, of de auto mee te wassen.

 3. Dries Aerts said

  als we het helemaal doortrekken kan er nog een niveau gedaald worden.
  Mits de nodige investeringen (rietveld + andere planten en lagen om je water te zuiveren, regenwatertank, …) kan je huis volledig zelfvoorzienend zijn en het regen- en grondwater zuiveren en gebruiken voor alle waternoden.

  Of het dan echt drinkbaar is, daar zou ik mn hand niet voor in het vuur steken, maar het zou wel kunnen.

 4. Thierry said

  En Canvas heeft vorige zaterdag nog een beklijvende BBC-reportage over het thema uitgezonden…

  Het is eigenlijk verwerperlijk en moreel onaanvaardbaar dat uw docent en ongetwijfeld nog vele anderen stellen dat kraantjeswater niet “gezond” zou zijn…
  Als studentenvertegenwoordiger zou ik daar wel een punt van maken!!

  Het filmpje van de reportage kan ik nu niet onmiddellijk terugvinden, maar het noemt
  “Bottled water, who needs it?”
  en meer info vind je hierop: http://www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?xml=/earth/2008/02/17/eawater117.xml

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: