Fery Vanhemelryck’s blog

IQ en religie – Nederlandstalig

Posted by Fery Vanhemelryck op 15 juni 2008

Mensen met een hoog IQ maken minder kans om in God te geloven. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie. Volgens professor Richard Lynn is er zelfs een direct verband tussen het afnemende religieuze geloof en het toenemende menselijke intellect in de vorige eeuw. Criticasters noemen de studie “simplistisch”.

Academici
Een rondvraag bij de Britse Royal Society, een onafhankelijke wetenschapsacademie, leerde dat slechts 3,3 procent in God geloofde. En dat op een moment dat 68,5 procent van de gehele Britse bevolking zichzelf als gelovige beschouwde. “Waarom zouden academici minder geloven dan de rest van de bevolking?”, vraagt hij zich af. “Voor mij is dit enkel een kwestie van IQ. Academici hebben een hoger IQ en dus minder kans om te geloven.”

“Pubers twijfelen al”
Volgens Lynn gelooft het merendeel van de schoolgaande jeugd nog in God, maar eens ze de adolescentie bereiken – en hun verstand dus toeneemt – komt de twijfel opzetten. “Bovendien is in 137 ontwikkelde landen het geloof achteruitgegaan toen het intellect toenam, in de twintigste eeuw.”

Kritiek
Collega-professoren hebben kritiek op de studie, omdat die geen rekening zou houden met een “complexe reeks sociale, economische en historische factoren”.

Racisme?
Professor Lynn is qua provocatie alvast niet aan zijn proefstuk toe. Hij oogstte al controverse in het verleden toen hij intelligentie linkte aan ras en geslacht. (jv)

Advertenties

Eén reactie to “IQ en religie – Nederlandstalig”

  1. Frank said

    Je ziet ook wel dat geloof is ontstaan doordat de mensen fenomenen zagen die ze niet konden verklaren. “God heeft het gedaan”. Nu kan men dit wel, en het logische gevolg hiervan is wel dat mensen minder gelovig zijn.

    Ik zou niet durven zeggen dat er echt een omgekeerd evenredig verband is tussen IQ en gelovigheid, het is ook wel een kwestie van “durven denken” en rationeel zijn. Mijn ouders bijvoorbeeld zijn beiden universitair opgeleid maar gaan toch op zondag naar de mis en zijn gelovig, zo ken ik nog een heel aantal voorbeelden, maar je begrijpt waar ik naartoe wil ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: