Fery Vanhemelryck’s blog

Nog maar 7 procent gaat naar de mis

Posted by Fery Vanhemelryck op 9 juli 2008

Nog maar 7 procent van de belgen gaat wekelijks naar de kerk. Nog een paar jaar en alle kerken zijn leeg. Hoera! Dan krijgen we hopelijk echt een scheiding van kerk en staat en een kritische bevolking. Eentje die niet luistert naar meneer Pastoor maar zelf een mening heeft gebaseerd op feiten. Het is ook logisch dat het kerkbezoek achteruitgaat. De katholieke kerk weigert zich aan te passen aan de moderne tijd, dus krijgen ze nauwelijks nieuwe bezoekers. Maar hoe meer fouten zij maken hoe liever ik het zie. Ik stel mij ook vragen bij de 200000 vrijwilligers die er volgens het onderzoek zouden zijn binnen de kerk. In hoeverre zijn dit de leiders bij KSJ/chiro/KSA en aanverwanten en in welke mate echte vrijwilligers in de kerk. Want gelukkig zijn veel leiders bij jeugdverenigingen hoegenaamd niet katholiek. Dat is iets wat ze erbij nemen omdat ze lokalen/geld ter beschikking krijgen van de kerk. (Wat die op haar beurt van de staat en dus ons belastingsgeld krijgt)

Naar schatting 7 procent van de Belgen woont nog wekelijks een mis bij. In 1998 was dat nog 11 procent. In 2006 werd net geen 57 procent van alle borelingen gedoopt, tegenover bijna 65 procent in 1998.

(Belga)

Ook het aantal kerkelijke huwelijken blijft dalen, van ruim 49 procent in 1998 tot ruim 26,5 procent in 2006. Ook het aantal kerkelijke begrafenissen neemt af, van ruim 76 tot 61 procent.

Volgens de Leuvense onderzoekers zet de secularisering zich op hetzelfde tempo door als dat de jongste decennia het geval was.

Wel blijven er grote verschillen tussen de gewesten. De kerkpraktijk blijft het grootst in Vlaanderen en het laagst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Maar dé breuklijn situeert zich echter vooral tussen stad en platteland. Terwijl in de plattelandsgemeenten soms nog cijfers tot 90 procent gehaald worden, ligt de kerkpraktijk bijzonder laag in het centrum van Brussel.

Volgens de onderzoekers blijft de katholieke Kerk in ons land evenwel bijzonder sterk ingeplant. Ze verwijzen hierbij naar het feit dat 2 procent van de bevolking, of 200.000 mensen, als vrijwilliger meewerkt aan het parochiale verenigingsleven.

bron: Deredactie.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: