Fery Vanhemelryck’s blog

Gelukkige Dag van de student

Posted by Fery Vanhemelryck op 17 november 2008

17 november wordt wereldwijd gevierd als ‘International Students Day’. Op die dag wordt sinds 1941 het heldhaftig verzet van Tsjechische studenten tegen de Nazibezetting herdacht. Op 17 november werden de slaapvertrekken van de Praagse universiteit door de Nazi’s bestormd. 1200 studenten werden naar de concentratiekampen gestuurd, 9 studentenleiders werden ter plekke geëxecuteerd, de universiteit werd gesloten en de gebouwen werden ter beschikking gesteld van de SS-troepen en van de Duitse oorlogsindustrie. 17 november bleef niet de enige dag van de brutale Nazi wraak maar werd toch op 17 november 1941 door de International Students Council in samenspraak met de geallieerde leiders uitgeroepen tot de International Students’ day.

De gebeurtenissen in 1939 inspireren ook nu nog de studenten in hun strijd voor een democratisch onderwijs. Tot op de dag van vandaag bevinden de gebouwen van de International Union of Students (de wereldwijde studentenoverkoepeling met zitting in de UNESCO) zich in “17th November Street” als eerbetoon aan dit verzet en de heldhaftigheid van de Tsjechoslowaakse studenten en in het bijzonder voor hen die het leven lieten.
De International Students Day is dus het symbool geworden voor datgene waar de studenten wereldwijd voor of tegen vechten op het lokale, nationale of regionale vlak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: