Fery Vanhemelryck’s blog

Vrijwilliger in een kiesbureau

Posted by Fery Vanhemelryck op 13 februari 2009

Ik heb al een goede daad gevonden voor in juni. Ik ga vrijwillig in een kiesbureau zetelen. Dat lijkt me interessant en zo bespaar ik studenten, ouders en mensen die op zondag moeten werken de moeite om zich vrij te maken op 7 juni.
Normaal zou ik worden opgeroepen als ik 25 ben, maar ik kan gerust wel een jaartje vroeger gaan. Voor de liefhebbers, het nummer voor in Hasselt te helpen staat onderaan. Bij een andere gemeente zal je ongetwijfeld ook vriendelijk onthaald worden als je vrijwilliger wilt zijn.

Artikel van hasseltlokaal.be

Op zondag 7 juni trekken we weer allemaal, en dat zijn +18-jarigen, naar de stembus om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen voor het Vlaams en Europees Parlement. Bij de vorige verkiezingen in 2007 heeft het stadsbestuur geen probleem gehad om alle kiesbureaus te bemannen met voldoende opgetrommelde bijzitters en voorzitters, die ’s zondags vrij vroeg op post moesten zijn om hun plicht te vervullen. Vanaf 2007 mochten ook vrijwilligers zichzelf komen presenteren om de stembureaus te bevolken, “en dat was toch wel een succes”, verklaarde Els Vanstraelen van de Stad Hasselt.

Kieswet “In de kieswet staat dat de bijzitters en plaatsvervangende bijzitters door de voorzitter van het kantonhoogdbureau worden aangewezen ten minste twaalf dagen voor de verkiezing. Enige voorwaarde om daar bij te horen is dat je kan lezen en schrijven”, licht zij even de kieswet toe. Trouwens er staat geen leeftijdsvereiste in de wet. 25-jarigen “In de praktijk maken we wel een afspraak met de voorzitter van het kanton-hoofdbureau. Bij de verkiezingen van 2007 hebben we onze zoektocht speciaal gericht op 25-jarigen, die werden opgeroepen. Een voordeel is dat de meesten onder hen afgestudeerd zijn en nog geen kinderen hebben.Voor hen is het toch wel wat gemakkelijker om zich op de verkiezingsdag vrij te maken”.

Voor de verkiezingen van 7 juni weten ze echter nog niet welke leeftijdscategorieën er gaan opgeroepen worden om te komen zitten. “Vermoedelijk zullen dat opnieuw de 25-jarigen zijn”, wordt voorzichtig geopperd, omwille van de positieve ervaring van vorige keer. Catering Uiteraard wordt zo’n zitdag ook vergoed en krijgen de vele aanwezigen in de lokale stembureaus ook belegde broodjes en de nodige drank, want zonder eten en drinken is dat geen doen.

Interesse? Vrijwilligers die graag komen zetelen, zijn steeds welkom.

“Ze kunnen zich nog altijd melden op 011/23 96 61. “De enige voorwaarde is dat ze Belg en meerderjarig moeten zijn en kunnen lezen en schrijven”.

http://www.hasselt.be


Advertenties

Eén reactie to “Vrijwilliger in een kiesbureau”

  1. Strib said

    Fery, ge hebt toch rare gedachtegangen soms zenne…
    wie weet ist dan keimooi weer !! Kunt ge nix gezellig samen met Ellen doen :(

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: