Fery Vanhemelryck’s blog

Foutparkeerders.be

Posted by Fery Vanhemelryck op 10 juli 2009

Een fantastisch initiatief om mensen te sensibiliseren om niet gevaarlijk te parkeren. Een website met foto’s van auto’s die geparkeerd staan op een fietspad of voetpad en zo de zwakke weggebruikers in gevaar brengen.

http://www.foutparkeerders.be

Laat ons hopen dat het een beetje helpt. Alweer een prachtig initiatief van de onnavolgbare Peter Dedecker en Amedee.


Met deze website willen de initiefnemers een permanent probleem aan de kaak stellen: foutparkeren. Een ogenschijnlijk banale verkeersovertreding, die echter zware gevolgen kan hebben. Parkeren op een voet- of fietspad hindert immers de zwakke weggebruiker, waardoor deze moet uitwijken naar de rijbaan en voor nietsvermoedende chauffeurs opduikt. De potentieel dramatische gevolgen hiervan zijn niet te overzien.

Foutparkeren omvat twee zaken: parkeren en stilstaan op een niet-geschikte plaats. Stilstaan dient om passagiers te laten uit- of instappen en goederen te laden en lossen. Dit kan op een parkeerplaats, of gewoon op de rijbaan. In geen geval kan dit op het voet- of fietspad. Parkeren daarentegen is voor langere tijd (er staat niemand klaar om in te stappen, de administratie voor in te laden goederen moet nog gebeuren,…) en gebeurt op daartoe voorziene plaatsen, duidelijk aangegeven met verkeersborden. Ook hier geldt: in geen geval op voet- of fietspad. Een duidelijk overzicht waar je niet mag parkeren of stilstaan, vind je hier. Daarnaast mag je ook niet parkeren op deze plaatsen.

Even je wagen op het fietspad plaatsen om geld af te halen in de automaat, een broodje halen bij de bakker: het klinkt verleidelijk, zeker bij brede fietspaden. “Het is toch maar voor even” is echter geen excuus voor het spelen met andermans leven. Idem voor stilstaan: dat je de doorstroming van auto’s hindert bij laden en lossen op de rijbaan (ipv op het naastliggend voet- of fietspad) is ondergeschikt aan de waarde van een mensenleven. Voetgangers en fietsers zijn immers kwetsbaar ten opzichte van de autobestuurders in stalen kooien voorzien van allerlei high-tech beschermingstechnologie. Wie is er dan het best in staat om even van zijn weg af te wijken en zich op de rijbaan te begeven?

Met deze website willen we deze aspecten onder de aandacht brengen, rijkelijk voorzien van illustratief beeldmateriaal. Dit als onze kleine bijdrage om het verkeer voor iedereen veiliger te maken.

Advertenties

3 Reacties to “Foutparkeerders.be”

  1. Bedankt voor die bloemen!

  2. Amedee said

    Bedankt om mij ook te vermelden als initiatiefnemer. :-p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: