Fery Vanhemelryck’s blog

5000 extra doden door uitstel rookverbod

Posted by Fery Vanhemelryck op 12 december 2009

De Standaard schrijft:Er zullen tegen 2014 vijfduizend Belgen meer sterven doordat het algemene rookverbod op de lange baan geschoven wordt. Bovendien zullen daardoor ook 10.000 mensen een niet-fataal hartaanval of beroerte krijgen. Dat stellen de Belgische Cardiologische Liga, de Belgische Vereniging voor Cardiologie, European Heart Network en European Society of Cardiology donderdag in een persbericht.”

“De beslissing van de Kamercommissie Volksgezondheid om voorlopig nog geen algemeen rookverbod in te stellen, noemt professor Simon Capewell van de European Society of Cardiology rampzalig.

Op basis van hun studies en een extrapolatie van de inspanningen in andere landen met een effectief verbod, voorspellen de organisaties dat er door het uitgestelde rookverbod vijfduizend meer doden in België geteld worden tegen 2014 en dat er ook meer dan 10.000 niet-fatale hartaanvallen en beroertes zullen zijn.

‘De Belgische politici hebben de morele plicht om zo snel mogelijk een rookverbod in te stellen. De beslissing uitstellen, zal fataal zijn voor verschillende mensen’, waarschuwen de Belgische Cardiologische Liga, de Belgische Vereniging voor Cardiologie, European Heart Network en European Society of Cardiology.

De Heart Group van het Europees Parlement evalueerde donderdag trouwens de Europese maatregels in de strijd tegen hart- en vaatziekten. ‘Tachtig procent van de vroegtijdige sterfgevallen kan voorkomen worden door grote risicofactoren zoals ongezond eten en roken aan te pakken’, argumenteert Heart Group. Volgens die groep Europese parlementsleden moeten alle bewindvoerders, ongeacht hun beleidsniveau, preventie aanmoedigen”

Bron: DS 11 dec 2009

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: