Fery Vanhemelryck’s blog

Een op drie voertuigen heeft slechte lichten.

Posted by Fery Vanhemelryck op 5 februari 2010

Jammer genoeg ben ik hier elke dag getuige van. Onvoorstelbaar veel auto’s rijden rond met lichten die niet goed werken. Die “een op drie” zal waarschijnlijk vooral gaan over lichten die niet goed geregeld zijn. Te hoog of te laag schijnen ofzo. Maar er zijn ook echt veel auto’s waarvan 1 of meerdere lichten niet werken. Elke dag kom ik auto’s tegen waarbij 1 van de drie remlichten niet werkt. Vaak het derde remlicht en dat is echt gevaarlijk. Bij sommige auto’s zie je het verschil moeilijk tussen de remlichten en de achterlichten. Ik heb al vaak nagedacht over een manier om die bestuurder duidelijk te maken dat zijn licht niet werkt. Misschien moet ik maar eens bordjes maken. “excuseer uw remlicht werkt niet goed” …
Op weg naar een frisbee-tornooi hebben we dat ooit door middel van een rebus gedaan voor de pinkers van de aanhangwagen van een van onze spelers :-)

Een op drie voertuigen op de Belgische wegen rijdt rond met defecte of slecht afgestelde lichten. Dat blijkt uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring. Ook drie op de tien fietsers zijn niet in orde met hun verlichting. Touring voerde in de loop van januari een onderzoek naar het aantal voertuigen en fietsers dat met defecte of slecht afgestelde lichten rondrijdt. In totaal werden 1.000 voertuigen en 300 fietsers gecontroleerd, op verschillende plaatsen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. De controle gebeurde op basis van visuele waarnemingen op voor-, achter- en stoplichten. Directe gevaren De resultaten zijn volgens Touring “hallucinant”. “Niet minder dan een derde van de gecontroleerde voertuigen was in gebreke. Deze situatie brengt directe gevaren mee voor andere weggebruikers en dat is ronduit verontrustend, want zowat 60 procent van de ongevallen gebeurt bij duisternis. Bovendien rijden nog altijd drie op de tien fietsers zonder licht en dat is al even gevaarlijk.” Kwetsbaar De organisatie wijst erop dat het levensnoodzakelijk is om te zien en om gezien te worden. “Nog al te veel mensen denken dat hun lichten alleen maar dienen om zelf goed te kunnen zien. Maar een grote verkeersveiligheid wordt ook in de hand gewerkt wanneer voertuigen goed worden opgemerkt. Ook fietsers en zelfs voetgangers doen er goed aan om zichtbaar te zijn. Zij zijn immers nog veel kwetsbaarder in het verkeer”, besluit Touring.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: